За нас

История

Hotel HillHouse Plovdiv - History снимка Пловдив - 1893 година Първи сведения за къщата можем да открием в забележителната книга на възрожденския писател Константин Моравенов - „Паметник на пловдивското християнско население“, писан през далечната 1869 година, издадена за първи път едва през 1984 година. В нея автора описва къщата като разположена на северния склон на Таксим тепе, западното разклонение на трихълмието в Пловдив, намираща се в пряка близост с катедралния (съборния) храм „Св. Богородица“, от където идва и името на улицата пред къщата – улица Съборна.

Като първи известен собственик, автора на книгата описва „една бабичка стара, която се зовеше Сабахтанка“, съпруга на Георги Сабахтан, който се преселил в Пловдив около 1810 година. През годините къщата сменя множество собственици, като рода Чалъкови, Хаджиандоноглу, Кендидоглу и други.

В друга своята книга "Памятникъ" Константин Моравенов описва къщата като голям дом, с много стаи, чудни резби и като място за чудни вечеринки.
През 1933 година, Елени Кендидоглу продава къщата на богатия търговец на тютюн Нишан Калфаянъ. Година по късно, през 1934 година, къщата претърпява основен ремонт, появява се външна пристройка - перално помещение, както и се надстроява. Дълги години семейството на Калфаянъ обитава къщата, до края на Втората световна война.
След идването на комунистическата власт в България през 1944 година, къщата бива отнета насилствено от собствениците в полза на държавата. През годините на комунистическо управление, къщата бива използвана за заснемането на игрални филми, както и за представителни нужди на управляващата партия.
През 1992 година знаковата къща е върната на собствениците на имота, наследниците на Нишан Калфаян.
В годините след това, къщата бива необитаема, неподдържана, в следствие на което се самосрутва през 1997 година.
Двадесет години по късно през 2017 година, имотът е придобит от текущите собственици. Тя е обявена за паметник на културата от местно значение и е изцяло възстановена по архивна документация в пълния й обем. Къщата в днешния и вид е завършена през 2019 година и от 1-ви юли започва да приема своите гости.

Разположение

Hotel HillHouse Plovdiv - Placement Къща за гости "HillHouse" се намира в абсолютния център на град Пловдив, вторият по големина град в България, най-старият жив град в Европа с хилядолетна история (около 6000 години). Град с изключително богато културно-историческо наследство, културна столица на България.

Къща за гости HillHouse се намира в началото на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ (известен още като Старият град) на ул. Съборна 27.
Къщата е в непосредствена близост до значимите за гр. Пловдив забележителности, на метри от главната улица на града, разположена тиха и спокойна улица с ограничено движение.

Античен театър
200 МЕТРА
Римски стадион
150 МЕТРА
Етнографски музей
350 МЕТРА
Хисар капия
350 МЕТРА
Епископска базилика
450 МЕТРА
Квартал „Капана“
100 МЕТРА
Община Пловдив
600 МЕТРА
Международен панаир Пловдив
1300 МЕТРА
Централна ЖП гара
1800 МЕТРА
Главна улица
150 МЕТРА
В близост има множество заведения за хранене, ресторанти, магазини, места за забавления и разходки и т.н.